Putte centrum
Omschrijving: Heraanleg
Putte centrum
Type: Plein
Expertise: Wegen,
riolering, verlichting, omgevingsaanleg, projectmanagement - coördinatie
werken nutsleidingen, veiligheidscoördinatie en afkoppelingen
Opdrachtgever: Gemeente Putte
Ontwerpteam: Ingenieursbureau
France nv
Publicatie: Opgenomen
in het Praktijkboek Publieke Ruimte 2019, Toelichting
op het Congres Publieke Ruimte 2018, publicatie in GWW 2018
Kostprijs: 1.825.000 EUR
Uitvoering: 2018
Hoe blazen we nieuw leven in het hart van onze gemeente?
De vraag was om het afgeleefde centrum van Putte om te toveren tot een levendig dorpsplein. De aanleg moest met een maximale zorg voor duurzaamheid gebeuren en passen binnen de budgettaire krijtlijnen.
Het resultaat is verbluffend, vooral de eigentijdse en frisse uitstraling, valt onmiddellijk in het oog.
Inspiratie is gezocht in de geschiedenis; de gemeente Putte is ontstaan als conglomeraat van 4 kerkdorpen. De heraanleg van het centrum zet de Sint - Niklaas kerk centraal in een hof "Kerkhof". De hof is een groene publieke tuin rond de kerk. Deze hof wordt afgeboord met een zitmuur in architectonisch beton. Op deze manier wordt de hof een stedenbouwkundig en landschappelijk concept, waarbij de hof binnen het centrale plein als informele ontmoetingsruimte een nieuwe context is, dé uitstraling voor een levendig dorpsplein. Een publieke ruimte die volop de functie van centrale ontmoetings- of evenementenruimte is.
In het verdere proces besliste het gemeentebestuur een volledig 3D video te maken van het nieuwe plein. Gevolg? Een vlotte werf en iedereen keek reikhalzend uit naar het nieuwe plein. Meer nog, de virtuele beelden bepaalde in de uitvoeringsfase de kleurschakeringen van het materiaal, de betonstraatsteen werd op maat gemaakt.
Het plein maakt de verbinding tussen het Gemeentehuis en het Jachtslot van de ridders van Pitsemburg, een beschermd gebouw met vooral een ceremoniële functie. Het plein voor het Jachtslot werd heraangelegd in natuursteen, met eerbied voor de historie van dit beschermd gebouw. Rond het plein werden hippe speelse zitelementen geplaatst gemaakt uit gerecycleerde kunststof van huishoudelijk afval "De roze zak","Craddle to Craddle". Ook hier kleurharmonie maar ook een knipoog naar het feit dat Puttenaars de beste inzamelaars zijn van "roze zakken".
Ook voor de keuze van de beplanting werd vertrokken van het duurzaamheidsprincipe, ecologisch ontwerp en kleurharmonie. Vaste plantcombinaties die zinnen prikkelen en emoties voeren nadruk op structuur, lucht en beweging. Interessant voor elke periode van het jaar, natuur in een stedelijke omgeving. Goede nectar voor bijen en vlinders met oog voor lentebloeiers.
Ook de verlichting werd aangepakt. Voor de functionele verlichting werd hier gekozen voor duurzaam LED en hoge maar minder masten. De belevingsverlichting zorgt ervoor dat de kerk centraal wordt gezet. De feestverlichting werd geïntegreerd in de nieuwe bomen. Ook het volledige ondergronds netwerk van kabels werd geüpdatet. Geïntegreerde voorzieningen voor camera (bevestigd op de nieuwe verlichtingsmasten) en datatransmissie werden voorzien.
Een kerk staat meestal op een "hoge en droge" locatie binnen de gemeente. Infiltratieproeven wezen uit dat de infiltratiecapaciteit 20cm per dag was. De reden om maximaal in te zetten op infiltratie. Alle hemelwater van de kerk wordt afgevoerd naar de KerkHOF en in de detaillering van het plein werd gezorgd dat het water infiltreert ter hoogte van de verschillende plantvakken. Verder werd er rond de kerk een infiltrerende RWA riolering geplaatst. Op die manier wordt 2 ha aan verhard oppervlakte maximaal geïnfiltreerd en enkel bij zware buien stort het over naar de gemengde riolering van de Lierbaan.
Het project werd opgenomen in het Praktijkboek Publieke Ruimte 2019
Bureau France
't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386
Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80