Rijmenam centrum "Parel aan de Dijle"


Omschrijving: Herinrichting dorpskern Rijmenam " Parel aan de Dijle"
Type: Straten
Expertise: Wegen- en omgevingsaanleg
Opdrachtgever: Gemeente Bonheiden
Ontwerpteam: TV Jozef Legrand - Ingenieursbureau France nv. Binnen het projectteam was Ingenieursbureau France verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het dossier.
Publicatie/ prijs 2021: Dorpskern Rijmenam 'Parel aan de Dijle' ontvangt de Prijs Publieke Ruimte in de categorie projecten met landelijk karakter.
2021 - Opgenomen in het Praktijkboek Publieke Ruimte 2021
2021 - Architectura national award beste openbare ruimte
2020 - het Stationsplein is laureaat 'Groene lente' in de categorie Pleinen
2019 - het Gemeenteplein is laureaat 'Groene lente' in de categorie Pleinen
Kostprijs: 3.980.000 EUR
Uitvoering: 2017 - 2019


Het ontwerpteam Jozef Legrand beeldend kunstenaar samen met Ingenieursbureau FRANCE wonnen onder toezicht van het team Vlaams Bouwmeester de wedstrijd voor de herinrichting van de bovenbouw Rijmenam Centrum

Al meer dan een millennium is Rijmenam een bijzondere plek in de schilderachtige Dijlevallei, een dorpskern omringd met waardevolle landschappen. Rijmenam kende de afgelopen jaren een grondige metamorfose. Uitgangspunten voor de heraanleg waren een duurzame leefomgeving en een verbeeldende plek waar het dorpse karakter voelbaar is. Het toekomstbeeld van het centrum van Rijmenam vertrekt vanuit de beeldbepalende verankering van Rijmenam als gemeente in het herkenbare landschap van waardevolle open ruimte in de Dijlevallei. De inrichtingsvisie is gericht op het herwaarderen van dit Dijlelandschap, het voelbaar maken van het dorpse karakter aan de oevers en het versterken van het herkenbaar en prachtige dorpsgezicht.

Straten worden heringericht met de focus op zachte mobiliteit en beleving. Nieuwe groenstructuren versterken het landschap, vertrekkend vanaf het dal en vloeien het dorpscentrum subtiel binnen.

Sint-Maartensberg, het Kloosterplein en het stationsplein kregen een verharding van kasseien met open voeg op een waterdoorlatende fundering om het regenwater in de bodem te laten infiltreren. Een opgevoegde kasseiverharding reageert als een betonplaat. In dit geval zijn de voegen opgevuld met zand en split in plaats van cement. Gezaagde kasseien met open voeg reageren als een natuurlijke bodem: waterdoorlatend, geluiddempend en temperatuur regulerend. De oude kasseien in Belgische porfier waren verborgen onder een overlaging van asfalt. Door ze te verzagen kon de oorspronkelijke verharding ter plekke worden hergebruikt.

Het Stationsplein is een hedendaags duurzaam "klimaatplein" waar water centraal staat: een grote wadi met flauwe oevers maakt de wadi een speelplek, een plek om leuk te vertoeven. Het plein errond is gerealiseerd in kassei met open voeg. Bomen zorgen voor de structuur van het plein. Planten en bomen nemen de warmte op en zorgen voor meer schaduw, ze verdampen water waardoor verkoeling ontstaat. Groen heeft echter in de zomer alleen een verkoelende werking als er voldoende water aanwezig is.

Dit project viel meermaals in de prijzen!

In 2019 is het nieuwe Gemeenteplein laureaat "Groene Lente" in de categorie Pleinen.

In 2020 is het Stationsplein laureaat "Groene Lente" in de categorie Pleinen.

In 2021 ontvangt de Dorpskern van Rijmenam 'Parel aan de Dijle' de Prijs Publieke Ruimte, in de categorie Projecten met landelijk karakter.

Bureau France

't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386

Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80




Steunend lid OCW onderzoekscentrum voor de wegenbouw